• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/dogruterapimerkezi1
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905415447199
  • https://twitter.com/dogruterapi_mkz
  • https://www.instagram.com/dogruterapimerkezi/
  • https://www.youtube.com/watch?v=kRrNYTwi6Bk

Ömer Doğru

Aile Danışmanı & İletişim Uzmanı

Site Haritası
Saat
Takvim
<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2967709272430144"
     crossorigin="anonymous"></script>

ÇOCUK BABA İLİŞKİSİ

ÇOCUK  BABA  İLİŞKİSİ

Çocukların   hayatında her dönem "BABA FİGÜRÜ" çok önemli ve de geleceğini belirlemede etkilidir. Çünkü her çocuk için "Baba" güvenle eşdeğerdir. Gücün, sahip çıkma ve koruyabilme yeteneğinin, huzur ve rahatlığın sembolüdür baba…Özellikle kız çocukları için babaları birer kahramandır. Cinsiyet ayırt etmeksizin her çocuğun üzerinde babanın sosyal, fiziksel ve duygusal etkileri vardır., Etkili iletişim kurabilmek, kendini doğru ve etkili ifade edebilmek, içgüdülerini kontrol edebilmek Sağlıklı bir cinsel kimlik oluşturabilmek ve sosyal adaptasyonda başarıyı yakalayabilmek, kısacası bireyselleşebilmek çocuğun baba ile olan ilişkisiyle doğru orantılıdır. Bu dönemde çocukla  kurulan iletişimin en önemli kuralı anlatılamayanı anlamak ve söylenmeyeni duyabilmektir

İnsanı geçimsiz yapan SEVGİSİZLİKTİR,

Birbirine düşman eden İLETİŞİMSİZLİKTİR,

Güzellikten yana ne varsa yok eden İLGİSİZLİKTİR

Baba ile ilişkilerinde sorunlar yaşayan, Baba’nın yokluğu ya da kaybında, çocuklar ya çekingen ya da saldırgan davranışlar gösterirler. Çekingen bir çocuk sosyal açıdan gelişemez, içine kapanıktır. Bunun bir çok sebebi vardır ama en önemli etken babayla kurulabilen veya kurulamayan iletişim veya baskıyı içselleştirip kendini dış dünyaya kapatmasıdır. Bu yönde gelişemediği için ilişkilerinde ürkek ve mesafelidir çünkü çoğu zaman korkuları ve güven eksikliği vardır. Aile içinde belli bir otorite kurulamamışsa da saldırganlık ve davranış problemleri görülür. Otoritenin olmadığı ortamlarda çocuklar davranışlarını kontrol altında tutamaz.

Yaşamlarındaki bu boşluk ve ne yapacağını bilememe hissi ile çocuklar daha çok yalan ’a yönelebilir, dikkatleri dağılır ve çoğu zaman akademik açıdan başarısızda olabilirler. Özellikle annenin de olumsuz tutumları varsa, bu davranışlarda artış görülür.

Babanın Yapması Gerekli Olanlar?

1.Sağlıklı bir iletişim için baba ’nın çocuğu saygıyla dinlemesi, anlamaya çalışması ve onunla ilgilenmesi gerekir.

2.Çocuğun ruhsal açıdan büyümesine müsaade etmelidir. İleriki yıllarda problem yaşamamaları için gerektiğinde sorumluluk vermelidir. Bir işin sorumluluğunu aldıklarında da çocuğu takdir etmelidir.

3.Sorumluluk verirken olası sonuçlarını anlatmalı, bunları yerine getirdiği takdirde de isteklerine izin vermelidir.

4.Çocuğun sorumluluklarını tek başına üstlenmemeli, anneyle paylaşmalıdır.

5.Korkuya dayalı bir ilişki kurmamalıdır. Aksi takdirde çocuk yalan söyleme davranışına daha çok sığınacaktır. Çocuk hata yaptığında, yaptığının yanlış olduğunu bildiği için çekinmelidir.

6.Kurallarından feragat etmemelidir. Özellikle küçük yaş çocuklarının sınırlarını bilmemeleri açısından yönlendirilmeye ve tutarlı kurallara ihtiyaçları vardır.

7.Çocukla (özellikle erkek çocuklarıyla) nitelikli zaman geçirmelidir. Kız çocuklarla ayrı, erkek çocuklarıyla ayrı zaman geçirmelidir.

8.Fiziksel ve duygusal şiddetten kaçınmalıdır. (dayak, küfür, hakaret vs.)

9.Çocuğun her istediğini yapmamalıdır. Her istediği yapılan çocuk doyumsuzlaşır ve zamanla hiçbir şeyden memnun olmamaya başlar.

10. Çocukla arkadaş olmamalıdır. Çocuğa arkadaşça bir tavır sergileyebilir ama çocuk, cinsiyet, yaş ayırt etmeksizin bir babaya ihtiyaç duyar.

11. Çocuklarını kıyaslamamalıdır. Çocuğun gelişimine katkıda bulunmak için, onlardaki farklı yönlerinin farkında olup, geliştirmeleri için destek vermelidir.

12. Çocukla inatlaşmamalıdır. Özellikle 2 yaş döneminde öfke çocukların kontrol edebileceği düzeyde değildir. Daha sonraki yıllarda, inatlaşmalarda çocuk kendini ispat etmek için yanlış davranışlar içerisine girebilir. (evden kaçma, okula gitmeme, madde kullanımı vs.)

13-Çocuğumuza güven aşılamak ve onların güvenilir kişiler olmasını sağlamak için öncelikle bizim doğru ve net bir çizgide zikzaksız yaşamamız lazım. Çünkü çocuk için kılavuz olan biziz. Onutmayın  klavuzu bülbül olan güle, karga olan leşe gider.

14.Hayallerini kısıtlamayalım ama onların geçerli ve doğru hayaller olamasına dikkat edelim. Onlara hep şu telkinde bulunmalıdır baba. ‘’Evladım , mideni başkasının ekmeğiyle ,sırtını başkasının elbisesiyle ,cebini başkasının parasıyla doldurmayasın zira haram deniz suyu gibidir. İçtikçe susarsın susadıkça içersin ama faydadan çok zararı olur. Az olsun zor olsun ama HELAL olsun kazancın.

15-Evladım unutma; Kişi sevgisi kadar mutlu ,bilgisi kadar kararlı, ürettiği kadar onurlu, paylaştığı kadar büyük, merhameti kadar saygın, dürüstlüğü kadar İNSANDIR.

 

Yrd.Doç.Dr. Ömer DOĞRU

Aile Danışmanı & İletişim Uzmanı 

  
1378 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam48
Toplam Ziyaret197958
Üyelik Girişi
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704
Hava Durumu

<script data-ad-client="ca-pub-2967709272430144" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>