• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/dogruterapimerkezi1
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905415447199
  • https://twitter.com/dogruterapi_mkz
  • https://www.instagram.com/dogruterapimerkezi/
  • https://www.youtube.com/watch?v=kRrNYTwi6Bk

Ömer Doğru

Aile Danışmanı & İletişim Uzmanı

Site Haritası
Saat
Takvim
<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2967709272430144"
     crossorigin="anonymous"></script>

DEPRESYON

DEPRESYON

         Günlük hayatta karşılaştığımız sorunlar ve bu sorunların bize yüklemiş olduğu olumsuz duygu durumla önce ruhsal olarak yaşadığımız sonra fiziksel olarak yansıttığımız durumun adıdır depresyon. Ruhsal olarak algılanan ve tepki verilen bu  durum fiziksel etkileriyle günlük yaşantımızı sıkıntıya sokan, sosyal durumumuzu bozan ve toplumun dışına sürükleyen bir durumdur depresyon.
 Kısaca üzüntü normal yaşamın bir parçasıdır. Ancak bu üzüntülü durumun uzaması ve nedensiz ortaya çıkması ruh sağlığı sorunudur ve depresyon olarak tanımlanır. . Depresyon duygu düşünce ve davranışı etkiler. Tedavi edilmediği taktirde aylar yıllar bazen de ömür boyu sürebilir. 

            Kendine özgü işaretleri, semptomları ve tedavisi ile birçok depresyon türü bulunuyor…
Tüm depresyon türleri aynı değildir. Aynı zamanda klinik depresyon olarak bilinen majör depresyon ve distimi olarak da bilinen kronik depresyon en yaygın türlerdir. Fakat kendine özgü işaretleri, semptomları ve tedavisi olan başka depresyon türleri de vardır.
            Depresyon: Yaşanmış olan bir olay veya durum karşısında kişinin göstermiş olduğu aşırı tepkiye denir. Bu tepkiyi ne kadar yoğun ve içsel yaşarsan o kadar farklı ve fazla etkilenirsin. Şöyle düşünelim depresyondaki insanı kaza yapan araca benzetirsek, kaza sonrası ne kadar sağlam ve yerinde bakım yapar ve hasarı onarırsan o kadar etkilenme az olur. İnsan yaşadığı depresif durumu anlamlandırıp ona göre çözüm ve çare üretirse, o kadar çabuk ve az hasarla atlatır. Depresyonun ana etkenleri; ölüm , ayrılık, aldatılma veya haksızlığa uğrama olarak bilinir. Bu durumdan az hasarla çıkabilmek için de o sebebi bulup iyi analiz etmek ve hakkettiği kadar değer vermek ,değiştirebileceğin bir durum değilse onunla yaşamayı öğrenmektir. 4 ayaklı bir masanız varsa bir ayağı kırıldığında , başında bekleyip çaresizce ağlamak değildir marifet. Marifet, onu üç ayak üzerinde nasıl durdurabileceği çaresini aramaktır. Erzurum yöresine ait bir söz var ‘’Bir dağ ne kadar Uli olsa bir kenarı yol olur’’ Evet sorun ne kadar büyük ve karmaşık olursa olsun mutlaka bir çaresi ve çözümü vardır. Yeter ki ona gereğinden çok anlam yüklemeyin ve hakkettiği değerden fazlasını vermeyin.
 
 Günlük hayatımızda karşılaştığımız bazı depresyon türleri:
 
Majör Depresif Bozukluk
 
Majör depresif bozukluk, kişinin çalışma, uyku, çalışma, yeme, ve bir zamanlar keyif veren aktivitelerden zevk alma kabiliyetine engel olan semptomlar kombinasyonuyla karakterize edilir.
Birkaç gün üzgün, yalnız, veya ümitsiz hissettiğiniz zamanlar vardır. Fakat majör depresyon klinik depresyon sakatlar. Normal olarak işleyişinizi engelleyebilir. Klinik depresyonun bir epizotu kişinin hayatında sadece bir kere gerçekleşebilir. Çoğunlukla, yine de, kişinin hayatı boyunca nükseder.
Ayrıca, majör depresyonla, semptomlardan biri ya depresif ruh hali ya da ilgi kaybı olmalıdır. Belirtiler her gün veya günün çoğunda veya en azından iki hafta için hemen hemen her gün. Aynı zamanda, depresif semptomlar klinik olarak önem taşıyan ıstırap veya fonksiyon bozukluğuna sebep olmaktadır.
 
1-Semptomlar bir maddenin (uyuşturucu bağımlılığı)
2-Medikasyona doğrudan etkileri nedeniyle olur,
3-Hipotiroit gibi medikal durumlardan,
4-Ssevdiğinizin kaybını müteakip iki ay içinde gerçekleşebilir
5-Olduğunuz durumu ,konumu veya sahip olduklarınızın kaybı nedeniyle olur.
 
Kronik Depresyon Veya Distimi
 
Kronik depresyon veya distimi uzun vadeli (iki sene veya daha fazla) depresif ruh haliyle karakterize edilir. Kronik depresyon majör depresyondan daha az şiddetlidir ve tipik olarak kişiyi engellemez. Distimi veya kronik depresyonunuz varsa, yaşamınız boyunca bir veya iki epizot majör depresyon da deneyimleyebilirsiniz. Bunları yaşadığınızda paniklemeyin,nefes kontrolü yapın temiz havada yürüyüş yapın ve bol su için
 
Atipik Depresyon
 
Atipik depresyonun kilit semptomları şunlardır:
Aşırı yeme, aşırı uyuma, yorgunluk, reddedilmeye karşı aşırı hassasiyet, olaylara karşı doğrudan reaksiyonda kötüleşen veya gelişen ruh hali.Sıradan depresyonda ise yaygın üzüntü dikkati çeker.
 
Bipolar Depresyon Veya Manik Depresyon
 
Bipolar bozukluk bazen manik depresyon olarak anılır klinik depresyon periotları ve ekstrem coşku veya mani zamanları arasında değişen karmaşık bir ruh hali bozukluğudur. İki alt türü vardır: bipolar I ve bipolar II.Bipolar I’de, hastaların en az bir manik epizot geçmişi vardır, buna majör depresif epizotlar eşlik edebilir de, etmeyebilir de.
Bipolar II’de, hastaların en az bir majör depresyon epizot ve en az bir hipomanik (hafif coşkun) epizot geçmişi vardır.
Bu durumdaki hastalara hasta oldukları ve yoğun yaşadıkları bu duyguyu hafifletici tutum ve davranışlar içinde olmalı . Makul ve ikna edici izahatlar yapılıp sevgi gösterilmeli ve değerli olduğu ona hissettirilmeli.
 
Mevsimsel Depresyon
 
Mevsimsel depresyon, çoğunlukla mevsimsel afektif bozukluk olarak da adlandırılır. Her sene aynı zamanda oluşur. Çoğunlukla sonbahar veya kış zamanı başlar ve ilkbahar veya yaz zamanı biter. ”Kış sıkıntısı” veya ”kapalı yerde kalma sıkıntısından” daha fazla şey ifade eder. Bunun nadir bir türüne ”yaz depresyonu” denir, bahar sonu yaz başı başlar ve sonbaharda sona erer.
 
Psikotik Depresyon ciddi birşey midir?
 
Psikotik depresyonda, psikozun sanrılı düşünceleri veya diğer semptomlara depresyon semptomları eşlik eder. Psikotik depresyonla gerçeklikten kopulur. Hastalar halüsinasyon ve sanrılar deneyimler. Olmamış durum veya olayları var gibi görüp onlara inanabilir. İnandıkları şeylerin yanlış ve saçmalığından ziyade onu doğru bir tavırla dinleyip durumun sebeplerini onun anlayabileceği dille anlatılmalı.
 
Postpartum (doğum sonrası) depresyon nedir?
 
Yeni anne olanların % 75′i ”bebek melankolisi” çeker. Fakat 10 anneden birinde postpartum depresyon adı verilen daha ciddi bir durum gelişir. Anne doğumdan sonraki bir ay içinde majör depresif epizot yaşadığı zaman post partum‘depresyon’tanısı’konur.
Ne tür depresyon semptomu gösterirseniz gösterin, doktorunuzla konuşmak önemlidir. Doğru bir medikal teşhis ve etkili bir tedavi depresyonla başa çıkmanızı sağlar.
            Ancak hiçbir Antidepresan sizin derdinize çare değil. Çare kendinizle barışık yaşamanız hayatı anlamlı ve değerli bulmanız ve ‘’Herşeye rağmen herkese inat, hayata sıkı sarılmak ve Kendini değerli ve Önemli Görmektir.

  Yrd.Doç.Dr.Ömer DOĞRU
  Aile Danışmanı & İletişim Uzmanı

 

  
1434 kez okundu

Yorumlar

Depresyon      29/06/2015 14:20

Hocam yazınızı okudum çok yarlı bir yazı musadenizde sayfamda paylaşmak istiyorum. Emeğinize sağlık
Misafir -

Depresyon     29/06/2015 10:26

Herşeye rağmen hayata sıkıca sarılmak, kendini değerli görmek ve işin özü herkese hakettiği değeri vermek bicok sorunu ortadan kaldıran etkendir bencede.. Yazınızı çok beğendim. Bilginize ve yüreğinize sağlık hocam.. Sevgilerimle
Misafir -

Depresyon     29/06/2015 10:03

Hocam merhaba tesadüfen rastladım yazınız mükemmel bir yazı sade akıcı ve doyurucu bilgiler içeriyor kaleminize sağlık
Misafir -

Depresyon     29/06/2015 10:32

Yazıyı çok beğendim ve musadenizle paylaşıyorum . Galiba depresyondayım nasıl aşacağımızı da daha detaylı yazarsanız sevinirim saygılarımla
Misafir -

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam28
Toplam Ziyaret196518
Üyelik Girişi
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu

<script data-ad-client="ca-pub-2967709272430144" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>