• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/dogruterapimerkezi1
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905415447199
  • https://twitter.com/dogruterapi_mkz
  • https://www.instagram.com/dogruterapimerkezi/
  • https://www.youtube.com/watch?v=kRrNYTwi6Bk

Ömer Doğru

Aile Danışmanı & İletişim Uzmanı

Site Haritası
Saat
Takvim
<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2967709272430144"
     crossorigin="anonymous"></script>

Çocuklarda Kıskançlık Ve Kardeşlerin Durumu
Çoğu insan kıskançlığı bir hastalık ,hazımsızlık ya da gelişememe durumu olarak algılar ve bunun üzerine kendi tezlerini geliştirmeye çalışır. Hele bu kıskançlık durumu kardeşler arasında olursa ,aile panikler ve bu konuyu abartır çocuklarına problemli gözüyle bakmaya çalışır. Oysa kıskançlık ve paylaşamama duygusu normal ve doğal bir duygudur. Önemli olan sizin onu nasıl yönettiğiniz ve hangi argümanlarla çocuğu ikna ettiğinizdir.Öfke, şiidet,kıyas ve bastırma metodunu kullanırsanız,mutsuz,sabırsız ,anlayışsız ve önyargılı bir kişilik yetiştirmiş olursunuz.Oysa gözlerine sevgi aklına ikna tohumunu ekerseniz yararlı bir rekabete dönüştürürsünüz.
Oysa kıskançlık doğal bir insani süreç ve bu süreç içerisinde ilişkileri kontrol edebilme yöntemidir. Önemli olan kıskançlığın olması değil onu nasıl kontrol edebildiğiniz ve motivasyon aracı olarak kullana bildiğimizdir.
Çocuklarının birbirini kıskanmasından dert yanan ve bunu bir hastalık gibi gören anne babalara şu soruyu yöneltmek lazım
--Siz kıskanmıyor musunuz?
--Eşinizi ,sevdiğinizi ,size ait değerlerin bir başkası tarafından sahiplenilme isteği sizin canınızı sıkmıyor mu?
İşte çocuğun da tam manasıyla yapmak istediği şey bu.
Konuya şu pencereden bakalım ;büyük çocuğu ele alalım o aileye önce gelmiş ve sahip olduğu değerlere sonradan gelen birisi ortak olmaya çalışıyor ve hatta çoğu zaman aileler çocuğumla ilgileniyorum ,o küçüktür diyerek büyük çocuğu küçüğe hizmetçi ,bakıcı ve istenmeyen konuma sokuyorlar. Çocuğun kendini dışlanmış, fazlalık ve elinden yetkileri alınan Merkez Valisi gibi… Unvanı var ama yetki ve saygınlığı olmayan bir konum…
Peki çocukların birbirine karşı olan kıskançlık durumunu nasıl kontrol altına alabiliriz ve onları birbirine yardımcı ,destek ve takviye haline getirebiliriz. Bunun için şu hususları göz önünde bulundurursak yararlı olacağı kanaatindeyim.
1. İkinci veya üçüncü çocuk doğmaya başlayınca anne baba ilk çocuklarla kıymetli zaman geçirsin. Sadece onlara ait olan ve kendilerini özel hissettirecek aktiviteler yapmalı ve onlarla Duygu –Durum analizleri yapılmalı onların bakış açıları yakalanmalı.
2. Çocuğa o kötü çirkin ve pis çocuk sen iyisin gibi aldatıcı laflar denmemeli. Çünkü çocuk derki mademki bu yaramaz pis bir çocuk o zaman sevilmeye değmez diyerek düşmanlık besler.
3. Ona doğal bir süreç olduğu bu süreç içerisinde herkesin yeri ve durumu farklı olduğu ,anne babanın sevgi ve ilgisinin hepsine yetecek kadar çok olduğu anlatılmalı.
4. Kardeşler ve kardeşlikle ilgili güzel hikayeler anlatılmalı ve kardeşliğin ne kadar güçlü bir bağ ve gerekli bir durum olduğu anlatılmalı.
5. Babaların bu durumu göz önünde bulundurarak annelerin yükünü hafifletici çözümler bulmalı ve onların bu yorgunluk psikolojisinden kurtulmalarına zemin hazırlamalı. ‘’Gece çocuk ağladığında veya hastalandığında şunu sustur uyuyacam, işe gidecem’’ gibi gereksiz ve anlayışsız cümlelerle yükü kendinden atma gayretine girilmemeli.
6. Hamilelik süresi ve sonrası için kadının psikolojisini ve bu psikolojik durum çerçevesinde Annenein kendini yenilemesi ,tekrar kendisini güzel bakımlı ve sağlıklı görebilmesi için ona yeterli gelecek şekilde anlayış güven ve sevgi sunulmalı. Kadın kendini özel önemli ve değerli hissetmeli ve bu durum çocuklara sık sık hatırlatılmalıdır ki çocuklar, o saygın ve değerli insanın söylemiş olduğu önemli cümleleri doğru bellesin ve uysun.
7. Çocuklar sorun üretmezler. Onlar,Anne ve Babaların ürtetmiş olduğu sorunların sonucunu yansıtırlar
8. Çocukların kıskançlık durumunu normal seyrinde onları motive edici konuma getirmek için ,çalışma ve başarı ,sevgi ve hoşgörünün daha geçerli bir akçr olduğu onlara anlatırken kendimiz de bunları hayatımızı tatbik etmeliyiz. Unutmayın zehirle sulanan bir bitkinin mis kokması beklenemez.
9. Çocuklara nasihatten çok paylaşmak, tehditten çok uzlaşmak ve umutsuzluktan çok umut aşılanmalıdır ki çocuk da bunları yansıtabilsin.
10. Çocuk için en önemli gösterge sizin birbirinize olan sevgi ve saygınızdır. Eğer sizdeki sevginin yerini tartışma ve üstünlük kurma çabası almışsa, merhametin yerini öfke ,anlayışın yerini suçlama ve mahkum etme duygusu almışsa çocuklarınızın birbirini sevmesi ve anlayış göstermesini bekleyemezsiniz. Önce siz birbirinizi sevecek, sayacak ve ondan gelen güzelliklerin farkına varacaksınız. Ailenin, bağlılığın ve anlayışın ne kadar güzel olduğunu çocuğunuza yaşayarak öğreteceksiniz bakın kıskançlıkları nasıl tatlı bir yarış ve rekabete dönüşür.
11. Ailede doğru ve yerinde bir iletişim , yaşam tarzı ve hayatın en önemli uyum göstergesi olmalıdır, zorunluluk değil. Sevgi söyleyin anlayış üretin ve uyum biçin
12--Bir çocuğu diğerinin açığını veren ve onu ispiyonlayan bir konuma getirmeyin. Siz bilgi alabilirsiniz ama hem kendinize hem de kardeşine olan güveni kaybetirirsiniz .Bu daha da kötü ve tehlikeli olandır.Çünkü bilgiyi alabilirsiniz ama güveni yeniden tesis etmek çok uzun bir zaman alır.
            Unutmayın  Ailede verilen yanlış bir eğitimi  hiçbir eğitim kurumu düzeltemez.
 
Yrd.Doç.Dr. Ömer DOĞRU
Aile Danışmanı & İletişim Uzmanı
 
  
1913 kez okundu

Yorumlar

Kardeş kıskançlığın      15/07/2015 13:26

Tam zamanında yardıma yetiştiniz çok teşekkür ederim, umarım tavsiyeleriniz ile bu süreçte geçecek ama geç gelen bir kardeş için atlatılması çok daha zor gibi
Misafir -

Çocuklarımız     15/07/2015 12:23

Hocam kalbimden geçeni okudunuz herhalde tam da bu konu için kaynak arıyordum siz yazdınız. Çocuklarımın kıskançlığını nasıl çözeceğimi ve nerde yanlış yaptığımı bilmeden kara kara düşünüyordum hızır gibi yetiştiniz kaleminize sağlık
Misafir -

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam50
Toplam Ziyaret197713
Üyelik Girişi
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.304532.4339
Euro34.423434.5613
Hava Durumu

<script data-ad-client="ca-pub-2967709272430144" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>