• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/dogruterapimerkezi1
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905415447199
  • https://twitter.com/dogruterapi_mkz
  • https://www.instagram.com/dogruterapimerkezi/
  • https://www.youtube.com/watch?v=kRrNYTwi6Bk

Ömer Doğru

Aile Danışmanı & İletişim Uzmanı

Site Haritası
Saat
Takvim
<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2967709272430144"
     crossorigin="anonymous"></script>

Stres Ve Yol Açtığı  Öfke   Nedenleri: 
Stres:
Yaşamış Olduğumuz fiziksel ve duygusal durumlara karşı vermiş olduğumuz ruhsal tepkiler ve gerilimlerdir.
Bunum iki ana unsuru vardır
1-Stres faktörleri 
2-Stres Altındayken Vermiş Olduğumuz Tepkiler. Bu durumdayken metabolizma ve ruhsal durumumuzda önemli değişiklikler olmaya başlar. Beynimiz Savaş Veya Kaç taktiğini uygulayarak Beynimizin ön tarafında bulunan Frontal Kortex Bölgesinde (Bu bölgede algı duygu ve duygu durum değişiklikleri merkezidir) Kortuzol (Karaciğer tarafından üretilen salgı ) ve Glukagon (Pankreastaki Langerhens adacıklarında salgılanan kan şekerini hızlı arttıran bir salgı ) strese bağlı üretilen ve fiziksel ve psikolojik olarak dengemizi sarsan ruhsal, cinsel ve sosyal dengemizi olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir.Vucudumuz yorgun gergin ve bitkin duruma düşerek daha az mantık daha çok duygu ve öfke üretilerek kendimizden uzaklaşılarak başka bir kişiliğe bürünmemize sebep olmaktadır. Bu durumda ‘’Kendimi Tanıyamıyorum’’ gibi ifadeleri çok duyarsınız.
Strese yola açan duygular;
1-Haksızlığa Uğramak 
2-Engellenme Duygusu 
Stresin Dört temel Faktörü Vardır
1. Önemli Hayati Değişiklikler. Okula Başlama, Yeni İş, Evlenme Ayrılma ,Ölüm Ve yer değişiklikleridir.
2. Doğal Ve Toplumsal Felaketler; Deprem,Sel Savaş,Yangın,Heyelan Gibi
3. Günlük Hayatta karşılaştığımız zorluklar.Ev ortamı iş ortamı ve sosyal çevrede yaşamış olduğumuz anlaşılamama ve haksızlığa uğrama ve yanlış değerlendirildim duygusudur.
4. Günlük Çevresel Stres Faktörleri:İşyerimizde ve aile içerisinde yapmış olduklarımızın takdir edilememesi ve yeteri kadar değer verilmediği değersizlik duygusu. Bu duygu çoğu zaman öğrenilmiş çaresizliğe iter ve öfkeye sebep olan duygusal kaygılara yol açan bir durumdur. Beynimizde Limbik bölgesinde bulunan  Amigdala bölgesi içerisinde üretilen kaygıların korkuya dönüşmesi ve öfkeye dönüşerek saldırıya geçeceğimiz bur durumdur. Bu durumda yapmanız gereken en önemli şey ‘’Kendimize Ulaşmak’’ Yani o anda çevresel faktörlerden uzaklaşarak geleceğin kaygısı ve geçmişin üzüntü ve kederinden kurtularak anı yaşamak. İnsan hayatına zevk veren bir duyhudur heyecan ve buna bağlı gelişen stres.ama o sizi kontrol etmeden siz onu kontrol edebildiğiniz sürece. Anı yaşayın ve sahip olduklarınızın farkına vararak tüm durumların geçici olduğu ve zamanla bu problemlerin biteceği duygusunu beyninize yerleştirerek herşeye rağmen hayat güzeldir ve yaşanmaya değer duygusuna sahip omak.
Bunun İçin:
 Nefes Egzersizi Yap
 Sessiz Ve dingin bir ortama git çaresizlik duygusunu yen
 Kendine zaman ayır ve yeniden başlamak için güç topla
 Dua Et, Kanaat Getir, Şükret Ve Kendinle barış
 Sorun odaklı düşünürsen sorun, çözüm odaklı bakarsan çözüm üretirsin
 Akut Stres sonucu bağışıklık sistemimizi kısa vadede çok çalıştırarak çökertir ve Eklem Efemasyonu gerçekleşir. Stres altındayken yaralar yüzde kırk oranında daha geç iyileşmektedir.Bu durumdan uzak durmak önemlidir.
 Makul Planlar yap ve zamanını tasarruflu kullan
 Çok gül ve bulmaca çöz,şiir oku fıkra anlat dinle…
 Herşeyi sırayla yap günlük tut ve iyi uyu.
Unutmayın 
İnsanı geçimsiz yapan                     Sevgisizliktir. 
Güzelliklerin hepsini yok eden       İlgisizliktir 
İnsanları birbirine düşman eden   İletişimsizliktir 
Öfke 
Genel olarak öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan bek¬lentilere verilen duygusal tepkidir Öfke diğer duygular gibi son derece doğal, evrensel ve sağlıklı olarak ifade edildiğinde yapıcı ve kişiler arası iletişimi düzeltici olabilen bir duygudur An¬cak öfke kontrol edilemeyen ve yıkıcı bir bi¬çimde davranışlara yansıyarak saldırgan ve son derece tahrip edici tepkilere dönüşme potansi¬yeline sahiptir 
Genelde insanlar öfke ile ilgili olarak ne kadar sıkıntıları olsa da bu¬nu kabul edip konuyla ilgili yardım istemek yeri¬ne öfke ve benzeri duygularını daha çok bastırmaya, inkar etmeye ve yok saymaya çalışırlar .Bir çok çalışmada sağlıklı biçimde ifade edilemeyen ve bastırılmaya çalışılan öfkenin ise kro¬nik kalp damar hastalıklarına, baş ağrısına, yük¬sek tansiyona ve mide hastalıklarına yol açarak kışının fiziksel sağlığı için ciddi tehditler oluştur¬duğu tanımlanmaktadır . 
Öfkenin ne bastırılması ne de inkar edilmesi sağlıklı ve etkili bir ifade yo¬lu olarak görülmemektedir. Sonuçta her tur öfke¬nin kişiyi uyarıcı, koruyucu veya harekete geçirici bir işlevi vardır Dolayısıyla öfke organizmayı bir problem olduğunda uyarır ve kendisine zarar vericı veya saldırgan davranma eğiliminden kişi¬yi haberdar etmede etkin bir rol oynar. 
Genel tanımı ile öfke; bireyin planları, istek ve gereksinimleri engellendiğinde ya da haksızlık, adaletsizlik ve kendi benliğine yönelik bir tehdit algıladığında yaşadığı temel duygulardan biridir. 
Öfke; hafif bir rahatsızlıktan, şiddetli kızgınlık ve hiddete kadar değişebilir. Ancak uygun ifade edildiğinde, son derece sağlıklı ve doğal bir duygudur. Öfke kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüştüğünde okul-iş hayatında, kişisel ilişkilerde ve genel yaşam kalitesinde sorunlara yol açar. Pek çok kişisel ve sosyal problemlerin temelinde öfke vardır. 
Öfke, açık, olduğu gibi gösterildiğinde insanlar tarafından olumsuz değerlendirilebilir ve bu da kişide olumsuz benlik kavramına, düşük benlik saygısına, kişilerarası ve aile içi iletişim çatışmalarına, sözel ve fiziksel saldırılara ve iş/okul yaşamı ile ilgili uyumsuzluklara neden olabilir.7 
Öfke hem içsel, hem de dışsal sebeplerden kaynaklanabilir. 
• İçsel Sebepler: Öfkeye neden olan içsel sebeplerin kaynağında bazı temel duygular yer almaktadır. Bunlar; kıskançlık, üzüntü, merak, yalnızlık, itilmişlik, kaygı, hayal kırıklığı, haksızlık, anlaşılamamak ve sıkıntı gibi duygulardır. Bu birincil tip duygular birikip, sertleşip, katılaştığında öfke oluşur. 
• Dışsal Sebepler: Haksızlığa uğrama, fiziksel incinme ve yaralanmalar, tacize uğrama, hayal kırıklığı, saldırıya uğrama ve tehditlerdir. 
Öfkelendiğimizde 5 boyut birbiriyle ilişkili ve eşzamanlı olarak aktif olur
•Biliş; O andaki düşüncelerimizdir.
•Duygu; Öfkenin yol açtığı fiziksel uyarılmadır.
•İletişim; Öfkemizi çevremizdekilere yansıtma biçimimizdir.
•Etkileniş; Öfkeli olduğumuzda hayatı algılayış biçimimizdir.
• Davranış; Öfkeli olduğumuzda sergilediğimiz davranışlardır. 
Öfke durumunda bedensel tepkiler; diğer duygular gibi fizyolojik ve biyolojik değişimlerle birlikte hissedilir. Öfkenin fiziksel ve biyolojik işaretlerinde; uyaran duyguyu harekete geçirir, stres ve gerginlik başlar, enerjiyi arttıran adrenalin salgısı artar, nefes alıp verme sıklaşır, kalp atışları hızlanır, kan basıncı artar, böylece vücut ve zihin, savaş ya da kaç tepkisi için hazırdır. 
Öfke duygusunu durumsal ve sürekli olarak ikiye ayrılmaktadır: 
• Durumsal öfke: Amaca yönelmiş davranışın engellenmesi veya haksızlık algısı karşısında, hangi şiddette gerginlik, sinirlilik, hiddet gibi öznel duyumsamaların yaşandığını yansıtan bir duygudur. 
• Sürekli öfke: Durumsal öfkenin genelde hangi sıklıkta yaşandığını yansıtan bir kavramdır. 
Bazı kimseler başkalarına göre daha öfkeli olabilmektedirler. Bu durumun bir nedeni, genetik veya fizyolojik olabilir. Öfkeli çocukların huysuz, alıngan ve çabuk kızan özelliklerle doğduğuna ve bu işaretlerin çok erken yaşlardan beri mevcut olduğuna dair bulgular vardır. 
Öfkeye yol açan etmenlerden biri de sosyokültürel olabilir. Öfke çoğunlukla olumsuz olarak algılanır. Bireylere kaygı, depresyon ve diğer duyguları ifade etmenin doğru olduğu, öfkeyi ifade etmenin ise doğru olmadığı öğretilir. Araştırmalar aile yaşantısının da öfke ifadesinde önemli rolü olduğunu göstermiştir. Buna göre çabuk öfkelenen insanların, tipik olarak yıkıcı, karmaşık ve duygusal iletişimi iyi olmayan ailelerden geldiği bildirilmiştir. 
• Öfke ve Şiddet Davranışı Arasındaki İlişki
Öfkelerini uygun şekilde yönlendiremeyen bireyler şiddet gösterebilirler. Şiddet başkalarına fiziksel ya da psikolojik zarar verme niyeti taşıyan tüm davranışları içerir. Ergenlik dönemi ile ilgili olumsuz yaşantılar, olumsuz çevre koşulları, okullardaki yetersiz koşullar ve ailenin yapısı, ailede yaşanan sorunlar çocuk ve ergenlerde öfke ve şiddet duygusunun tetikleyicileridir. Öfke ve şiddetin ifadesi öğrenilen bir davranıştır. Kişi herhangi bir şeye öfkelendiğinde, öfkesini öğrendiği şekilde dışa vurur. Bir çocuk ya da ergen öfke ve şiddet davranışını kontrol edemeyen ve bunu sağlıksız bir şekilde ifade eden büyüklerini gözlemlediğinde bu davranış biçimlerini model olarak alabilir 
Davranışsal Boyuttaki Yöntemler
Öfkenin kontrol edilmesinde davranışsal boyutta saldırgan davranışları önlemek için bazı adımlar önerilmektedir. Bunlar; kendi öfke davranışını öğrenme, uygun öfke ifade etme biçimi oluşturma, uygun olmayan davranışı uygun olanla değiştirme, öfkelenmeye yol açan sebepleri, davranışları ve davranışların sonuçlarını gözden geçirme ve yeniden değerlendirme şeklindedir. 
• Duygusal Boyuttaki Yöntemler
Öfkenin kontrol edilmesinde duygusal uyarılma üç adımda olmaktadır. İlk adımda biofeedback uygulayarak öfke durumunda vücudun nasıl tepkiler verdiğini keşfedip, fiziksel uyarılmayı azaltmak, düşünce ve davranışları değiştirmek için öfkeyi bir ipucu olarak kullanmak yararlı olmaktadır. İkinci adım olan alternatif uyarılma oluşturmada, öfke ya da fiziksel uyarılmaya muhalif başka bir uyarılma (örneğin, gevşeme ve şaka) oluşturmak için öfkeyi bir ipucu olarak kullanmak gerekmektedir. Uyarılmanın yönünü değiştirmek olan üçüncü adımda, öfke yaşandığında, gelişen fiziksel uyarılmanın yarattığı enerjiyi, üretime dönüşebilecek önemli bir kaynak olarak kullanmak önemlidir. 
İletişimsel Boyuttaki Yöntemler
Öfkeyi kontrol etmek için yaşama geçirilmesi gereken bazı iletişim teknikleri vardır. Bunlar; 
• Atılganlık/Girişkenlik (kendini uygun bir dil ile ifade etme) 
• Dinleme İletişim; Dinleme sanatıdır. Önce dinle sonra karar ver 
• Tartışma (İki insan arasındaki çatışmayı fikir birliğine vararak çözme) Çatışma değil tartışma ve anlayarak ikna 
• Eleştirme (Yapıcı eleştiri yapabilme ve alabilme becerisi) 
• Yansıtma (Kişinin, davranışının kabul edilemez olduğunu değil farklı bir bakış açısını sunma 
• Ve yerini konumunu değiştir mümkünse Abdest Al  iki rekat namaz kıl
• Gözlerini kapat ve nefes kontrolü yap ,seni seven insanları say ve senden beklentilerin hayal et.
Yrd.Doç.Dr.Ömer DOĞRU 
Aile Danışmanı& İletişim Uzmanı 
  
1044 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam105
Toplam Ziyaret196670
Üyelik Girişi
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173
Hava Durumu

<script data-ad-client="ca-pub-2967709272430144" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>