• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/dogruterapimerkezi1
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905415447199
  • https://twitter.com/dogruterapi_mkz
  • https://www.instagram.com/dogruterapimerkezi/
  • https://www.youtube.com/watch?v=kRrNYTwi6Bk

Ömer Doğru

Aile Danışmanı & İletişim Uzmanı

Site Haritası
Saat
Takvim
<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2967709272430144"
     crossorigin="anonymous"></script>

Sağlıklı Gelişim ve Olumlu Benlik Kavramı

Biz Anne baba olarak Çocuklarimizdaki olumlu gelisme ve buna bağlı olarak sağliklı iletişim surecin doğru algılayan ve yöneten bir hayat sürmesini isteriz gerçek arzu ve dileğimiz bu yöndedir. Yetişkinler olarak bu dileğimizin bir sorumluluk taşıdığının farkına varmamız gerekiyor. Çocuğumuzun " olumlu benlik kavramı " geliştirmesi için aşağıdaki maddeleri sizlerle paylaşmak istiyor, bu konuları göz önünde bulunduracağınıza inancımı koruyorum.
Çocuklar da olumlu benlik kavramı gelişmesi için yetişkinlerin dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bunlar;

1-Her insanın başarıları çocukluktan itibaren takdir edilmelidir. (Başarıya şahitlik çok önemlidir. Bireyin iç gücünü ve motivasyonunu arttıracaktır.)
2-Başarısız olanların başarısızlığı abartılmadan, "çalışırlarsa başarabilecekleri" kendilerine söylenerek başarıya teşvik edilmelidirler. (Güven ortamı destekleyici olacaktır.)
3-Çocukların yetenekleri oldukları alanda girişimde bulunmalarına ortam hazılanmalıdır. ( En güzel örneklerden birtanesi resim konusunda yeteneği fark edilen çocuğun bu konuda kendini geliştirebileceği ekipmana sahip olması.)
4-Zayıf oldukları yanları az, güçlü yanları ise çok vurgulanmalıdır.(Çocuğun sağlıklı bir benlik kavramı geliştirebilmesi için onun desteklenmesi gerekir. Geliştirilmek istenen eksik yönlerinin belirlenmesinde öğretmenleri, çocuk gelişim uzmanları, okul rehberlik servisleri ile işbirliği yapılarak tespit edebilir ve bu konularda bilgi sahibi olunup izleyecek yol konusunda isabetli karar verilebilir. Çünkü çocuk gelişimi bir bütündür, hiçbir yönü diğerinden bağımsız değildir. Yetersiz olan bir durum diğerlerini de etkiler ve uyumsuzluklara neden olur.) 
5-Yetenekli oldukları alanları tanıyabilmeleri için çocuklar, her türlü etkinlik içerisine sokulmalıdırlar. ( Önemle üzerinde durulması gereken konulardan birtanesi olduğunu düşünüyorum. Bireyin gelecek başarısının oluşumunda çocukluk çağlarında keşfedilmiş yeteneğinin payı büyük olacaktır.)
6-Genellikle yapabilecekleri işler verilmelidir. ( Çocukta yaşama karşı sorumluluk bilincinin oluşmasında bu görevlerin etkili olacağı kanısındayım.)
7-Çocuklara sorumluluk verip onlara güvenilmelidir. ( Çocuğun becerileri dâhilinde sorumlulukları ondan beklemektir. Sorumluluk duygusu ile özgüven gelişimi arasında oldukça güçlü bir ilişki vardır. Sorumluluk bilincine sahip, özgüveni yüksek, empati ve hakkaniyet duygusu gelişmiş bireyler yetiştirmek adına bu maddenin önemini belirtmek isterim. Anne-baba olarak çocuğa sorumluluk bilinci aşılarken aslında onu toplumsal hayata hazırladığımızı biliriz. Davranışların sonucunu kabul etmek, karşılaştığı sorunları tek başına çözebilmek, kendi duygu ve ihtiyaçlarını uygun şekilde ifade edebilmek aynı zamanda başkalarının hak ve duygularının da farkında olmak sağlıklı ve mutlu bir birey olarak toplumun bir parçası olmak için gerekli becerilerdir.
8-Anne-baba olarak küçük yaştan itibaren ilk önce çocuğun kendi ile ilgili sorumlulukları (üstünü giyinmek, oyuncaklarını toplamak vb) öğrenmesini desteklemek sonra ev ile ilgili sorumlulukların (Pazar sabah kahvaltısına yardım etmek, masayı kurmak vb) paylaşımını beklemek ve sosyal sorumluluklar konusunda model olmak (ağaç dikmek, ihtiyacı olanlara yardım etmek, çöpleri yere atmamak vb) sorumluluk bilinci kazandırmak için atılacak önemli adımlardır.)
9-Yapılan yanlışlardan dolayı kırıcı olmamalı, hoşgörülü davranılmalıdır.(Çocuğunuzun özgüvenli bir benlik geliştirmesi için öncelikle ailenizde sağlıklı, huzurlu, birbirine sevgi ve saygı duyulan ve tutarlı bir ortam oluşturmanız gerekir. Çünkü çocuğun dünyaya baktığı gözlüğün camı bu aile ortamdır. Temel ihtiyaçları karşılanan çocukta güven, iyimserlik duygularının temeli atılacak ve çocuğunuz potansiyel yeteneklerini mümkün olan en üst düzeyde geliştirecektir. Ayrıca sizin beklentileriniz çocuğun kendisiyle ilgili düşüncelerini şekillendirecektir. Çocuğunuzu her yönüyle tanımadan da bunu yapamazsınız. Çocuğun özellikleri ve yetenekleri gözetilmeden zor hedefler belirlenmesi ve kullanılan dil onu yılgınlığa ve bezginliğe sürükler ki sağlıklı bir benlik de oluşmaz. Onun belirlediği hedeflere saygı göstermeniz gerekir. Sadece belirlenmiş bir amacı gerçekleştirdikleri için değil çabaları için de desteklemeniz gerekir. Yalnız onu cesaretlendirirken çok genel ve abartılı övgüler yerine belirgin geribildirimler kullanmak kendilerini değerlendirmeye yardımcı olacaktır
Yrd.Doç.Dr.Ömer DOĞRU
Aile Danışmanı & İletişim Uzmanı
  
1982 kez okundu

Yorumlar

Olgunluk     12/05/2016 10:28

Sağlıklı bir toplum için sağlıklı bireyler yetiştirmek lazım. Çok güzel ve yararlı yazılar yureginize saglik
Misafir -

Gelecegimiz     12/05/2016 00:51

Geleceğimiz olan çocuklarımız için cabanizi kutluyorum
Misafir -

     11/05/2016 23:30

Muhteşem bir yazı seri halinde devam edecek misiniz kitabınızdaki gibi çocuk sağlığı ve gelişimi hakkında
Misafir -

Çocuklarımız     11/05/2016 23:13

Merhaba hocamçocuklarımızın gelişimi işin bu güzel ve olumlu çabanınzı yürekten tebrik ediyorum.İki çocuk annesiyim ve sizinb yazılarınızdan çok güzel dersler çıkarıyorum .Allah razı olsun.Eskide gazetelerden takibediyordum sizi sanırım araverdiniz.Tekrar başlarsanız burdan duyurursanız sevinirim
Misafir -

Çocuk ve gelişim      11/05/2016 08:09

Çocuklar çocuklar toplumun temel taşları . Onlar doğdukları andan itibaren suçsuzdur . Onlara yardım etmeli ve iyi eğitmeliyiz .💜💚💛💞
Misafir -

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam96
Toplam Ziyaret198123
Üyelik Girişi
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu

<script data-ad-client="ca-pub-2967709272430144" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>