• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/dogruterapimerkezi1
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905415447199
  • https://twitter.com/dogruterapi_mkz
  • https://www.instagram.com/dogruterapimerkezi/
  • https://www.youtube.com/watch?v=kRrNYTwi6Bk

Ömer Doğru

Aile Danışmanı & İletişim Uzmanı

Site Haritası
Saat
Takvim
<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-2967709272430144"
     crossorigin="anonymous"></script>

Stres Faktörleri Ve Mücadele Yontemleri
Kurku ve öfke birbirine zıt görünseler de aslında aynı kaynaktan beslenen iki kardeş duygudur Çok sinirlenen  çok bağıran insan aslında çok fazla korkan insandır. Bu korku çok çeşitlidir. Kendini ifade edememe korkusu, anlaşılamama korkusu, yalnız kalma, yanılma ve yenilme korkusu geçmişte yaşanan ve gelecekte olacakların korkusu gibi çokça sebebi vardır. Bunların tetikleyici unsuru STRESTİR.
Canlıların zihinsel ya da fizyolojik işlevlerini kesintiye uğratan her türlü gerginlik ya da etkinin ortak adıdır. Stres, organizmanın durumu, yani insanın tehlike içinde olduğu şartlar ve etkenler karşısında denge *****izmalarının bozulduğu zamanki durumdur. Stres kelimesiyle, kişinin fizyolojik, biyokimyasal, psikolojik stres etkenlerinin tümü ifade edilmektedir. Stres organizmanın dengesini bozabilecek etkenlerin tümüdür.
İnsanda fiziksel ya da psikolojik strese yanıt olarak bir dizi psişik ve fizyolojik savunma tepkisi ortaya çıkar. Stres çok güçlü olursa ya da savunma yetersiz kalırsa psikomatik ya da ruhsal bozukluklar ortaya çıkabilir. 
Stresin Unsurları
• Tehdit: Strese sebep olan, kişi durum veya potansiyel varlığın duygu ve düşüncelerimize yapmış olduğu etkidir. Evcil bir tavşanın aynı ortamda bulunduğu köpeği algılamasıdır.
• Tehlike: Tehdit olan varlığın ona zarar verebileceği güvenlik zzafıyetleridir.Köpeğin serbest dolaşabilme durumudur.
• Zarar: Tehdit olan varlığın daha önce vermiş olduğu fiziksel veya duygusal etkidir.O köpeğin veya daha önce herhangi bir köpeğin tavşanı ısırmasının bırakmış olduğu duygu.
• Stres Tepkisi: Bu durum ve duygunun bırakmış olduğu psikolojik ve fiziksel etkidir.
Stres:Bir olay veya durum karşısında göstermiş olduğumuz aşırı orantısız ve  anlamsız duygusal veya davranışsal tepkilerdir. Vücudumuzda  Bunun sonucunda  Öfke Korku ve Kaygı meydana gelir bu da bizi depresyona sürükler. 
Depresyon öğrenilmiş çaresizliğe sebep olmakta bu da Kronik Strese sebep olmaktadır. 
Yoğun strese bağlı beynimizin (Hipokampus: Beynimizin  Öğrenme Ve Hafıza kısmını ilgilendiren bölümdür.) ve (Frontalkortex: Beynin ön kısmında bulunur Dürtü Kontrolü Yargılama  Öğrenme Ve Planlama kısmıdır)bu bölgelerinde Atrofi(Körelme )meydana gelir. Bu da depresyonun tetikleyici unsurlarındandır. Böylece başa çıkma yetimizi yitirmiş oluruz ve Anhedoni duygusuna kapılmış oluruz.
Anhedoni: Hiçbir şeyden zevk almama durumudur. Bu durum depresyonun en önemli sebebidir. Beynimizin ön kısmında bulunan Ateryosingulat Seratonine cevap vermez ve kendimizi kötü hissederiz  bu da stresi daha fazla algılamamıza sebep olur. 
Depresyon hayatımızdaki Kronik Stresin en büyük duygusal ve davranışsal etkenidir. Bu da öğrenilmiş çaresizlik durumunu tetikler ve biz dibe vurana kadar devam eder. Strese bağlı oluşan öfke Sempatik Sinir Sistemiyle ilgilidir. Burada meydana gelen duygu savaş veya kaç tepkisine yol açan bir mekanizmayı devreye sokar bunun sonucunda Korku ve Öfke duygusuna kapılırız. Öfke duygu durumumuzun  savaş kısmıyla ilgilidir. Stres çoğunlukla öfkeye sebep olan bir sonuca vardırır. Diğer bir sonuç ta beynimizin limbik sisteminde bulunan Amigdala  ile ilgilidir. Korku ve fobilerimiz kaygılarımız  beynimizin bu kısımdan üretilmektedir. Savaş veka kaç sistemetiğinin içerisinde kişinin maruz kaldığı depresif ruh hali kaygıyı arttırmaktadır. Savaşmanın yanında kaçma tepkisi de gelişmektedir bunu da korku tetikler. Bu durumda vücudumuz fazladan Kortizol ve Gulukagon üretmektedir. Glukagon; Glikoz enerjisinin sonradan kullanılmak üzere depolanan birikimini gereksiz ve fazladan kullanılmak suretiyle vücudumuzda fazladan Kan Şekeri dolaşmasına sebep olmakta bu da Şeker hastalığının tetikleyicisidir. Kortuzol kan dolaşımının daha hızlı ve yoğun olmasına sebebiyet vererek yüksek tansiyona sebebiyet vermektedir. Bu durum üreme ve düşünme yetilerimizi olumsuz yönde etkilemekte çoğu zaman insanlar bu durumda (Alkol,Uyuşturucu,Sigara,Oyun bağımlılığa itmektedir) Beyinin fontalkortexinin bozulması sonucu ortaya çıkmakan durum şöyledir;
StresDepresyonuAtrofi(Körelme)Anhedoni(Zevk Almama)Öfke-KorkuKronik Strese  sebep olmakta bu da yaşam Kalitemizi düşürerek mutsuz olmamıza sebep olmaktadır.
Oysa hayatta en büyük başarı MUTLU OLMAYI BAŞARABİLMEKTİR. Gerçeğini kaçırmış oluruz.
Strese yola açan duygular;
1-Haksızlığa Uğramak 
2-Engellenme Duygusu 
Stresin Dört temel Faktörü Vardır
1. Önemli Hayati Değişiklikler. Okula Başlama, Yeni İş, Evlenme Ayrılma ,Ölüm Ve yer değişiklikleridir.
2. Doğal Ve Toplumsal Felaketler; Deprem,Sel Savaş,Yangın,Heyelan Gibi
3. Günlük Hayatta karşılaştığımız zorluklar.Ev ortamı iş ortamı ve sosyal çevrede yaşamış olduğumuz anlaşılamama ve haksızlığa uğrama ve yanlış değerlendirildim duygusudur.
4. Günlük Çevresel Stres Faktörleri:İşyerimizde ve aile içerisinde yapmış olduklarımızın takdir edilememesi ve yeteri kadar değer verilmediği değersizlik duygusu. Bu duygu çoğu zaman öğrenilmiş çaresizliğe iter ve öfkeye sebep olan duygusal kaygılara yol açan bir durumdur. Beynimizde Limbik bölgesinde bulunan  Amigdala bölgesi içerisinde üretilen kaygıların korkuya dönüşmesi ve öfkeye dönüşerek saldırıya geçeceğimiz bur durumdur. Bu durumda yapmanız gereken en önemli şey ‘’Kendimize Ulaşmak’’ Yani o anda çevresel faktörlerden uzaklaşarak geleceğin kaygısı ve geçmişin üzüntü ve kederinden kurtularak anı yaşamak. İnsan hayatına zevk veren bir duyhudur heyecan ve buna bağlı gelişen stres.ama o sizi kontrol etmeden siz onu kontrol edebildiğiniz sürece. Anı yaşayın ve sahip olduklarınızın farkına vararak tüm durumların geçici olduğu ve zamanla bu problemlerin biteceği duygusunu beyninize yerleştirerek herşeye rağmen hayat güzeldir ve yaşanmaya değer duygusuna sahip omak.
Bunun İçin:
 Nefes Egzersizi Yap
 Sessiz Ve dingin bir ortama git çaresizlik duygusunu yen
 Kendine zaman ayır ve yeniden başlamak için güç topla
 Dua Et, Kanaat Getir, Şükret Ve Kendinizle barışın
 Sorun odaklı düşünürsen sorun, çözüm odaklı bakarsan çözüm üretirsin
 Akut Stres sonucu bağışıklık sistemimizi kısa vadede çok çalıştırarak çökertir ve Eklem Efemasyonu gerçekleşir. Stres altındayken yaralar yüzde kırk oranında daha geç iyileşmektedir.Bu durumdan uzak durmak önemlidir.
 Makul Planlar yap ve zamanını tasarruflu kullan
 Çok gül ve bulmaca çöz,şiir oku fıkra anlat dinle…
 Herşeyi sırayla yap günlük tut ve iyi uyu.
Unutmayın 
İnsanı geçimsiz yapan                     Sevgisizliktir. 
Güzelliklerin hepsini yok eden       İlgisizliktir 
İnsanları birbirine düşman eden   İletişimsizliktir 
Öfkelendiğimizde 5 boyut birbiriyle ilişkili ve eşzamanlı olarak aktif olur
•Biliş; O andaki düşüncelerimizdir.
•Duygu; Öfkenin yol açtığı fiziksel uyarılmadır.
•İletişim; Öfkemizi çevremizdekilere yansıtma biçimimizdir.
•Etkileniş; Öfkeli olduğumuzda hayatı algılayış biçimimizdir.
• Davranış; Öfkeli olduğumuzda sergilediğimiz davranışlardır. 
Öfke durumunda bedensel tepkiler; diğer duygular gibi fizyolojik ve biyolojik değişimlerle birlikte hissedilir. Öfkenin fiziksel ve biyolojik işaretlerinde; uyaran duyguyu harekete geçirir, stres ve gerginlik başlar, enerjiyi arttıran adrenalin salgısı artar, nefes alıp verme sıklaşır, kalp atışları hızlanır, kan basıncı artar, böylece vücut ve zihin, savaş ya da kaç tepkisi için hazırdır. 
Öfke duygusunu durumsal ve sürekli olarak ikiye ayrılmaktadır: 
• Durumsal öfke: Amaca yönelmiş davranışın engellenmesi veya haksızlık algısı karşısında, hangi şiddette gerginlik, sinirlilik, hiddet gibi öznel duyumsamaların yaşandığını yansıtan bir duygudur. 
• Sürekli öfke: Durumsal öfkenin genelde hangi sıklıkta yaşandığını yansıtan bir kavramdır. 
Bazı kimseler başkalarına göre daha öfkeli olabilmektedirler. Bu durumun bir nedeni, genetik veya fizyolojik olabilir. Öfkeli çocukların huysuz, alıngan ve çabuk kızan özelliklerle doğduğuna ve bu işaretlerin çok erken yaşlardan beri mevcut olduğuna dair bulgular vardır. 
Öfkeye yol açan etmenlerden biri de sosyokültürel olabilir. Öfke çoğunlukla olumsuz olarak algılanır. Bireylere kaygı, depresyon ve diğer duyguları ifade etmenin doğru olduğu, öfkeyi ifade etmenin ise doğru olmadığı öğretilir. Araştırmalar aile yaşantısının da öfke ifadesinde önemli rolü olduğunu göstermiştir. Buna göre çabuk öfkelenen insanların, tipik olarak yıkıcı, karmaşık ve duygusal iletişimi iyi olmayan ailelerden geldiği bildirilmiştir. 
Allahım Başıma gelen şeylerden değiştiremeyeceğim şeyler için SABIR,Değiştirebileceğim şeyler için GÜÇ ve bunların arasındaki farkı anlayabilmek için anlayış ihsan et.
Yaşamın kaçınılmaz bir sonucu olan stres özellikle çağdaş toplumda oldukça karmaşık bir olgu haline gelmiştir. Kişinin stres yaratabilecek durumları denetlemedeki başarısı ya da başarısızlığının bütün işlevler üzerinde etkisi vardır.
Yrd.Doç.Dr Ömer DOĞRU 
Aile Danışmanı & Iletişim Uzmanı 
  
1062 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam25
Toplam Ziyaret196515
Üyelik Girişi
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
Hava Durumu

<script data-ad-client="ca-pub-2967709272430144" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>